Vežbajte bebinu motoriku

0
244

vezbajte_bebinu_motorikuNežni fizički tretmani uskladiće pokrete vašeg novorodjenčeta. Neka se služi svojim rukama i neka prstićima oseća predmete, to ubrzava njen psihofizički razvoj.
Novorodjenče prirodno stiče odredjene motoričke veštine i spontano koristi svoje telo. Na primer, kada oseti svoje roditelje u blizini, instinktivno se pruža ka njima. Ako mu smeta jako svetlo, samo će okrenuti glavu ili pokriti oči rukama. I kasnije ova mala bića pronalaze razne načine da ostvare svoje ciljeve. U prvo vreme hvataju se rukama za okolne predmete tražeći oslonac da se pridignu, a kad malo ojačaju, počinju da puze.
Ipak, motorika bebe u ovom uzrastu još nije dovoljno razvijena, što znači da je njihova sposobnost uspravnog držanja glave ili držanja tela u ravnom položaju ograničena. Nežnim fizičkim tretmanima možete da poboljšate motoričke sposobnosti i koordinaciju pokreta vaše bebe.
Za početak, blaga masaža
Masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. Bebe koje roditelji masiraju dobijaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Takodje, pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj. Osim toga, bebe obožavaju osećaj masaže.
Raširite peškir na krevet i preko njega polegnite bebu na stomak. Stavite malo bebi ulja na ruke i protrljajte dlanove da bi se ulje zagrejalo.
Masirajte svoju bebu od vrata do ramena, zatim od vrata do guze, zatim od ramena do šake i noge do stopala. Okrenite bebu i masirajte je od vrata prema ramenima, zatim od vrata do trbuščića i na kraju udove. Ovo ne praktikujte ukoliko je vaša beba alergična na ulje.
Nežno trljajte udove svoje bebe, ruke, stopala tkaninama različite strukture. Možete koristiti svilu, vunu i džins u ovu svrhu. Ovaj tretman će pomoći da se kod bebe razvije čulo dodira.
Uhvati zvečku
Rasprostrite ćebe na pod i preko njega polegnite bebu na trbuh. Uzmite šarenu zvečku i zveckajte s njom. Kad beba uoči zvečku, dižite je i spuštajte. Bebine oči će pratiti zvečku i ovo će je ohrabriti da digne glavu i tako vežba vrat, leđa i mišiće ruku.
Bebi što češće stavljajte glatki gumeni kolut ili zvečku u ruke, jer će to podstaknuti njenu sposobnost hvatanja predmeta. Što više prilika beba ima da se služi svojim rukama i da prstima oseti predmete, brže će se odvijati razvoj fine motorike, odnosno veštine korišćenja prstiju i šake.
Prva vožnja bicikla
Stavite bebu na ćebe rasprostrto na podu i okrenite je na ledja. Lagano ispružite bebinu ruku, zatim je blago savijajte u laktu prema ramenima. Ponovite ovo od pet do šest puta sa obe ruke. Potom lagano dižite i spuštajte bebine ruke. Blagim pokretima istežite bebi noge, a onda ih lagano savijajte u kolenima kako bi se stopala približila bedrima. Probajte da radite pokrete vožnje bicikla. Pevajte ili pričajte bebi dok radite ove vežbe s njom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.