Ne ignorišite bebin plač

0
414

Ne_ignoriite_bebin_plaMišljenje oko toga da li tokom noći bebu treba pustiti da plače dok se sama ne smiri ili roditelji moraju odmah da reaguju, podelilo je stručnjake i roditelje. Jedni ovaj metod “pusti da plače” odmah odbace kao veoma okrutan, a drugi smatraju da je ideja odlična i ne odazivaju se na plačne detetove pozive.Profesorka psihologije Darsija Narvaes, međutim, tvrdi da je istraživanje pokazalo da puštanje beba da plaču u nedogled može biti veoma opasno. Naime, kada smo pod stresom, naša tela emituju hormon kortizol, koji može da ošteti, pa i uništi dečji mozak koji se još razvija, tvrde istraživači sa Univerziteta Jejl i iz Medicinske škole Harvard. Posledica toga je da dete kasnije može imati poremećaj hiperaktivnosti, lošiju sposobnost učenja i nedovoljno razvijene socijalne veštine. Narvaesova stoga tvrdi da je bebe neophodno konstantno držati, dojiti i brzo zadovoljavati njihove potrebe da bi im se mozak pravilno razvijao.
– Puštanje dece da plaču povezano je sa problemima stresa, pitanjima poverenja, poremećajima anksioznosti, smanjenom moždanom funkcijom i nedostatkom samostalnosti. Kako su ti problemi genetski, kada dete stasa u odraslu osobu neće moći da ih ispravi, osim uz pomoć lekova – tvrdi Narvaesova.
Čak i dr Ričard Ferber, koji se zalagao za to da dete treba ostaviti da plače, sada tvrdi da nikada nije savetovao roditeljima da potpuno ignorišu dečji noćni plač.
– Uvek sam verovao da su svaka porodica i svako dete jedinstveni. Nikada nisam ohrabrivao roditelje da decu puste da plaču, ali jedna od tehnika koje sam predložio podrazumeva odgadjanje reakcije na bebin plač. Ipak, ta metoda nije prikladna za sve – ističe dr Feber.
Njegova tehnika uči decu da se sama smire tokom normalnih noćnih budjenja. Ali, mnogo roditelja je njegov savet primenilo na svaki noćni plač.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.