Pomozite bebi da prebrodi prehladu

0
217

Pomozite_bebi_da_prebrodi_prehladuImunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, pa ih zimi često muče prehlade. Zbog nosića koji curi, kijanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, iako sa ovim problemima mogu i sami da se izbore kod kuće.

Ne prekidajte dojenje

Ukoliko dete ima lakšu respiratornu infekciju, nemojte ga voditi lekaru niti mu davati lekove, posebno ne antibiotike. Ovi lekovi mu neće pomoći, ali mogu da zakomplikuju i produže bolest.
– Obolelo dete trebalo bi da boravi u provetrenoj prostoriji u kojoj je temperatura 22–25 stepeni i u kojoj se, naravno, ne puši. Detetu dajte što više tečnosti, naročito ako ima povišenu temperaturu, kako ne bi dehidriralo.
– Pošto će detetu apetit oslabiti, jer organizam mora da se bori sa infekcijom, a ne da vari hranu, često mu nudite da nešto pojede, ali ne očekujte da će uvek prihvatiti i, naravno, ne paničite zbog toga. Ako imate bebu koja joj sisa, dojite je češće nego obično.
– Olakšajte detetu iskašljavanje tako što ćete presaviti preko kolena i lagano ga lupkati po leđima. I vlažan vazduh olakšava disanje, pa omogućite mališanu da udiše toplu paru iznad inhalatora, posude s toplom vodom ili pored kade u koju lije vruća voda.
– Detetu koje kašlje ili je prehlađeno što češće čistite nosić, posebno pre jela ili spavanja. Stvrdnuti sekret očistite štapićem koji ste ovlažili fiziološkim rastvorom.
– Dete koje ima temperaturu hladite sunđerom ili ga tuširajte mlakom, nikako hladnom vodom.
– Kada bolest prestane, detetu svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tokom narednih sedam dana. Smatra se da se dete potpuno oporavilo kada povrati težinu pre bolesti. 

Prepoznajte upalu pluća

Ako dete odbija da jede i gubi na težini, ubrzano i otežano diše, obavezno ga odvedite na pregled, jer to mogu biti početni znaci teže respiratorne infekcije. Ubrzano disanje se javlja kao odgovor organizma na smanjenu količinu kiseonika u krvi, do čega dolazi tokom upale pluća.
Otežano disanje je drugi pokazatelj da je došlo do upale pluća. Sve će vam biti jasno ako uočite vidljivo i jasno uvlačenje donjeg dela grudnog koša. Naime, tokom normalnog udisanja grudni koš i abdomen se šire, a kod upale pluća dešava se suprotno – usled povećanog napora disajnih mišića, donji delovi grudnog koša se pri udisaju uvlače.
Zbog kojih simptoma dete morate da odvedete lekaru:
– Ne može da sisa ili da pije
– Povraća sve što unese
– Ima temperaturu iznad 38,5 duže od tri dana
– Kašlje duže od dve nedelje
– Teško se budi, ne reaguje na vaš glas, gleda u prazno i nezainteresovano je za okolinu
– Bori se za vazduh.
– Čuje se respiratorno stenjanje (kratak, isprekidan zvuk koji se javlja na početku izdisaja)
– Jezik postaje plavičast, purpuran ili siv
– Dete iznenada pada u nesvest, nekontrolisano se grči i trza

Osluškujte kako diše

Najlakše ćete proveriti kako beba diše dok spava. Uobičajeni ritam disanja za bebu u prva dva meseca života je 30-50 puta u minutu. Broj udisaja se sa uzrastom bebe smanjuje. Ako beba uzrasta od dva meseca ima 60 ili više udisaja u minutu, onda ona ubrzano diše i treba je odmah odvesti lekaru. Slično tome, bebu od drugog do 12. meseca koja ima 50 ili više udisaja u minutu odnosno dete uzrasta jedne do tri godine sa 40 ili više udisaja u minutu hitno treba odvesti lekaru – jer je najverovatnije nastupila upala pluća.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.