Majčino mleko je najbolji poklon za bebu

0
265

dojenjeSamo tri meseca dojenja duplo smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze, dok je kod beba koje sisaju bar prvih šest meseci života tri puta manji rizik od sindroma iznenadne smrti. Stručnjaci savetuju da majke po rođenju deteta što duže doje, a ovogodišnji slogan povodom Svetske nedelje dojenja je „10 koraka do uspešnog dojenja na baby friendly način“.
U više od 120 zemalja svake godine prva nedelja avgusta posvećena je isticanju značaja hranjenja beba prirodnim, majčinim mlekom, a ovogodišnja tema ima cilj da izgradi svesti o načinima podrške dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou.

 
SVE BLAGODETI DOJENJA
Dojenje počinje čim babica posle porođaja spusti bebu na majčine grudi. To je prvi korak ka uspešnom dojenju, smatraju lekari i neonatolozi, a prve kapi mleka – kolostrum (koje sadrže najveći koncentrat antitela) su najveći poklon koji majka može da podari detetu. Iako neke majke svesno odbijaju, iz različitih razloga, da doje svoje novorođene bebe, ono je višestruka blagodet za oboje. 
S dojenjem je najbolje početi što pre. Prva uputstva o dojenju svaka majka će dobiti već u bolnici, jer istraživanja potvrđuju važnost dojenja od prvih meseca života. Majčino mleko je idealno jer sadrži sve što je bebi potrebno za zdrav razvoj: štiti od infekcija, a mamu od raka dojke, što je prvi korak zdrave ishrane i životnih navika, test zajedništva roditelja i dece na početku života.
Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju bolji vid, retko dobijaju alergije i ekceme, ređe pate od srčanih oboljenja i dva puta ređe obolevaju od šećerne bolesti. Kod dojenih beba retke su anemija i pothranjenost u prvoj godini života, a deca koja su se prvih šest meseci hranila majčinim mlekom duplo ređe obolevaju od raka pre petnaeste godine. Žene koje doje imaju bolju mineralizaciju kostiju i dvostruko manji rizik od preloma kuka.

SAVETI LAROUSSA
Za uspešno hranjenje deteta potrebno je nekoliko dana prilagođavanja. U knjizi „Larousee – nega novorođenčeta“ u izdanju IK „Laguna“ navodi se da svaka majka treba da nađe položaj koji najviše odgovara i njoj i bebi – može da sedi na stolici, kauču, a može i da leži.
Siguran znak da uspešno dojite svoju bebu je da – kada stavite bebi celu bradavicu tako da uhvati što više areole (taman prsten oko bradavice) – primetite da se bebi pomeraju slepoočnice u ritmu sisanja. Kada beba guta mleko, treba da vidite blage pokrete iza uha. Često je teško izvući dojku iz usta deteta, čak i kada je sasvim sito, jer beba voli da sisa iz zadovoljstva. Ako to učinite naglim pokretom, može vas zaboleti dojka i tako ćete dobiti ragade, naprsline na bradavicama, koje su veoma bolne rane. Da to izbegnete, milujte detetu ugao usana i ona će se postepeno otvoriti.

SVETSKA NEDELJA DOJENJA
Udruženje „Roditelj“ i ove godine, jubilarni peti put za redom organizuje obeležavanje Svetske nedelje dojenja. Na ovaj način Srbija će se pridružiti mnogim zemljama širom sveta koje u okviru Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja (WABA) uz podršku UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije, podižu nivo svesti o značaju dojenja.
Centralna tačka obeležavanja ovogodišnje Svetske nedelje dojenja kod nas je javna manifestacija „Prijatelji bebama od prvog trenutka“ koja će biti održana 8. avgusta u 17 sati na zemunskom keju.
Predviđeno je okupljanje majki koje doje, zdravstvenih stručnjaka i pojedinaca i institucija koji promovišu i podržavaju dojenje. Svi oni će na taj način imati priliku da razmene iskustva, a sve trudnice i majke da dobiju savete o dojenju i ishrani beba od stručnjaka udruženja „Roditelj“.
3 POLOŽAJA ZA DOJENJE
1. Sedeći na stolici

Namestite se tako da vam leđa budu uz naslon stolice, a ako je potrebno stavite iza sebe jastuče. Podignite noge na nešto, a a ko ne možete, prekrstite ih. Stavite glavu deteta u pregib svoje ruke, ispod koje možete staviti jedno ili dva jastučeta kako bi beba bila sasvim blizu vas i u visini vaših grudi.
2. Ležeći položaj
Lezite ispruženi na krevet, savijte noge, a butine možete podići jastučićem. Da vam se vrat ne bi ukočio, naslonite glavu na jastučić. Stavite dete na postelju sasvim uz sebe: lice treba da mu bude okrenuto prema dojci, a njegov stomak prema vašem.
3. Sedeći na kauču
Zavalite se na kauč, leđima oslonjeni na jastuke. Dobar izbor su i oni posebni koji su ispunjeni sićušnim kuglicama, a koji su veoma praktični. Budite smešteni tako da možete bez napora da pomerate gornji deo tela. Uvo, leđa i detetov kuk treba da budu u istoj ravni.

 


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.