Nega beba rodjenih u zimu

0
309

407374_338529972844654_317876518243333_1123903_57940562_nPrema istraživanjima, zimske bebe manje su aktivne u odnosu na one rođene leti i u zreloj dobi sklonije su pesimizmu. Ovakve rezultate naučnici tumače nedostatkom dnevne svetlosti u zimskim mesecima, što kasnije može doprineti da deca teže podnose promene godišnjih doba, da budu sklonija promenama raspoloženja, češće pate od alergija izazvanih nedostatkom vitamina D i imaju sporiji „biološki sat“. Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju da su bebe rođene zimi veće i mentalno sposobnije nego one rođene leti. Ove razlike tumače se različitom ishranom majki. Naime, majke beba rođenih zimi jedu više svežeg voća i povrća, a višak hormona koji se luče zbog pojačane dnevne svetlosti povoljno utiču na formiranje fetusa.
Ali, bez obzira na istraživanja i naučne tvrdnje, zimske bebe ipak zahtevaju malo drugačiju negu nego letnje.
Sam izlazak iz porodilišta komplikovaniji je po hladnom ili kišovitom vremenu, ali nemojte previše da brinete, jer dobro ušuškanoj bebi neće smetati hladnoća. Beba se kod kuće susreće sa novom sredinom, pa je važno da prostor u kojem boravi bude čist i udoban, da nije zagušljiv i preterano topao. U našim klimatskim uslovima bebi najviše odgovara prostorija u kojoj je 24 stepena kada je beba obučena, odnosno tridesetak kada se kupa. Ako brinete da je bebi hladno dodirnite joj ručice ili nožice, pa ukoliko su hladne zima joj je, a ako je beba topla prijatno joj je.
Ali ukoliko beba ima povišenu temperaturu bez drugih znakova bolesti (37,5), crvena je u licu i znojava, pretoplo joj je. Rashladićete je tako što ćete je obući u laganiju odeću, dati joj malo vode ili čaja ili smanjiti temperaturu u prostoriji. Posle kupanja bebicama je potrebna kapica, jer najlakše gube toplotu preko glave, ali je stavljajte samo pola sata do sat posle kupanja.
Ako beba dobro napreduje i nije bolesna, kada napuni 40 dana možete je prošetati nakratko. Nemojte se plašiti da će se razboleti, niti čekati proleće da je prošetate. Pedijatri tvrde da će se beba lakše prehladiti u zatvorenom prostoru u kojem se virusi najlakše razmnožavaju. Beba treba da se navikne na spoljnu sredinu što pre, ali je važno da bude adekvatno obučena i zaštićena. Preko benkica ili zekica obucite joj skafander i stavite je u vreću ili umotajte u ćebence. Nemojte je izvoditi napolje samo ukoliko jako duva ili ima padavina. Bebe se izvode sa šest nedelja jer u tom uzrastu sazreva termoregulacioni centar u mozgu, pa bebu možete da izvedete, čak i ako je temperatura nula ili nekoliko stepeni niža.
Zimske bebe ranije nego letnje dobijaju prvu prehladu. To nije za brigu, osim ukoliko se ne dogodi u prvom mesecu života, jer beba još nije počela da gradi imunitet. Majke se često brinu da će zaraziti bebu ako se same prehlade, ali pedijatri tvrde da nisu opasne za svoju decu, jer im preko mleka daju i zaštitu. Ipak, ako imate grip, treba da dojite bebu sa maskom, češće perete ruke i izbegavate kontakt sa njom van podoja. Druge bolesne osobe daleko su opasnije za novorođenče, pa sačekajte 40 dana pre nego što ljudi počnu da dolaze.
Ako beba ima zapušen nosić, ali joj je opšte stanje dobro, normalno sisa i spava, čistite joj nos fiziološkim rastvorom i pratite kako se ponaša. Ipak, budite obazrivi, jer kod malih beba i bezazlene infekcije mogu da se prenesu na uho ili disajne organe i tada im je pomoć pedijatra neophodna. Lekari savetuju da decu mlađu od šest meseci ne vakcinišete protiv gripa. Zato, kada je sezona gripa, novorođenče ćete najlakše zaštiti tako što neće biti nepotrebnih kontakata sa ljudima, naročito u zatvorenom prostoru.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.