Nega pupka kod novorodjenčeta

0
259

Nega pupka kod novorodjenčetaDolazak bebe u kuću donosi mnogo radosti i lepih emocija, ali i briga i nedoumica, najčešće oko nege. Ukoliko za to postoje mogućnosti obezbedite da babica dolazi barem prvih nekoliko dana kako bi vam pomogla i naučila vas da pravilno kupate i negujete bebu. Ali, čak i ako to nije moguće, ne brinite, posle samo nekoliko puta svi poslovi oko bebe postaće rutina i obavljaćete ih brzo i efikasno.
Stručna literatura može da vam pomogne, a redakcija “Život plus” preporučuje knjigu “Larus nega novorodjenčeta” izdavačke kuće Laguna, u kojoj su brojni saveti o negovanju, sa preciznim objašnjenjima i fotografijama.
Evo šta u ovoj knjizi možete pročitati o nezi bebinog pupka. Poznato je da se pupčana vrpca seče na rodjenju i vezuje nekoliko centimetara od tela, a komadić koji je ostao naziva se pupčani patrljak. On se vremenom sasuši i otpadne najčešće desetak dana posle rođenja. Ipak, do tada ga treba pravilno negovati kako se rana ne bi inficirala i da ne bi došlo do bespotrebnih komplikacija.
Odmotajte gazu koja je bila na pupku i na štapić od vate ili sterilnu kompresu gaze stavite neko dezinfekciono sredstvo (najbolje povidon jod) i očistite deo kože oko pupka. Zatim pređite na patrljak i čistite ga sve dok gaza ili štapić ne budu potpuno čisti. Ne brinite, vašu bebu to ne boli i mada patrljak liči na ranu ona ništa ne oseća. Čak i ako plače za to postoji neki drugi razlog, pa nemojte oklevati da dobro očistite patrljak.
Do nedavno je bila praksa da se očišćen patrljak pokriva sterilnom, suvom gazom. Medjutim, sada sve više pedijatara savetuje da ne pokrivate pupak, jer se rana tako brže suši i zarasta. Takodje, savijte pelenu kako ne bi pokrivala pupak, jer ćete ga na taj način zaštiti od mokraće.
Ako pupak vlaži ili ima okolno crvenilo ili granulom (beličastu tvorevinu) javite se pedijatru ili patronažnoj sestri. Ukoliko je patrljak otpao, a rana je i dalje upaljena moguće je da se radi o infekciji. Najčešće se pojavljuje crvenilo ili sekrecija, a problem se lako rešava odgovarajućom terapijom.
Ukoliko pupak ne otpadne ni posle dve nedelje, obavezno se javite lekaru. Dogadja se i da posle otpadanja pupčanog patrljka ostane deo upaljenog tkiva, što će pedijatrijska sestra ili doktor očistiti štapićem natopljenim srebro-nitratom. Postupak je efikasan i bezbolan za bebu.
Takodje, može da se dogodi i da posle otpadanja pupka ostane mala kila (hernija). Pedijatri najčešće puštaju da sama nestane, a hirurške intervencije potrebne su samo u retkim situacijama. Važno je da ne pritiskate kilu i pokušavate da je “uvučete” u pupak, jer će ona sama postepeno nestajati.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.