Spavanje donese rast bebe

0
289

Spavanje_donese_rast_bebeSan je fiziološko stanje sa prekidom budnosti.Trajanje sna menja se sa životnom dobom.Odojčadi do 3 meseca uzrasta spavaju i do 18 časvova dnevno, dok odrasli od 6-9 časova.Najdublji san je obično jedan sat posle uspavljivanja, njegova dubina pravilno opada od tog trenutka pa nadalje.San je praćen izvesnim motornim fenomenima relaksacija mišićnog tonusa, vegetativnim fenomenima, usporenje pulsa, sniženje arterijskog pritiska, gastrične sekrecije.San je period  „podsvesne“ aktivnosti, tj.sanjanje.
Često se može pitati koliko sna je potrebno detetu?Ako je dete sito, često je na vazduhu, temperatura je u sobi ugodna, spavaće toliko koliko mu je potrebno.Svako dete stiče svoje vlastite navike i obično se budi svakog dana u isto vreme.
Razna studija pokazuju da dete, kada više spava nego što je uobičajeno postoji mogućnost da će se probuditi za oko 0,5 cm dužine.Postoje bebe koje spavaju neprekidno celu noć.Studija pokazuju da je neprekidan duži san prethodi rastu.Postoji razlika izmedju navika devojčice i dečaka. Devojčice spavaju duži period  tokom noći i dodaju kraće periode spavanja.Dok dečaci bi spavali bez prekida duži vremenski period.
Na kraju se može zaključiti da je  „seckanja sna“, normalni deo razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.