Dojenje usvojene dece

0
349

Dojenje usvojene deceDojiti usvojenu djecu je moguće, čak i žene koje nisu rodile mogu napraviti produkciju mlijeka.
Glavni razlog želje da majka doji svoje usvojeno dijete je kao i obično da bi se napravila povezanost, zadovoljila potreba sisanja,dala sigurnost… sve prednosti koje dojenje ima.
To što će dojke proizvoditi mlijeko je samo ekstra bonus, a za to je „samo“ potrebno dijete koje želi sisasti.
Postupak pripreme za proizvodnju mlijeka :

Za vrijeme trudnoće dolazi do promjene u dojkama.Ta promjena traje 4 do 5 mjeseci. Za one koji usvoje djecu ta promjena i proces se dešava unutar puno kraćeg razdoblja.
Zato je dobro odmah početi utjecati na produkciju čim doznate da se usvajanje približava kraju.
Proces “proizvodnje” mlijeka može potrajati od 4 dana do 6 tjedana.
Na dojke utjecaj ima hormon koji se izlučuje i razdvaja tokom stimulacije dojki.
Stimuliranjem bradavica šalju se signali mozgu da izlučava hormone prolaktin i oxytocin koji vode produkciju mlijeka.
Za vrijeme a i poslije stimulacije veličina grudi se može promijeniti, a izlučivanje hormona može utjecati i na promjene raspoloženja.
Pripremite se:
Poželjno je nabaviti električnu izdajalicu koja može izdajati obje dojke istovremeno. Izdajanje obje dojke oduzima dvostruko manje vremena, ali daje bolju i bržu produkciju majčinog mlijeka.
Sa izdajanjem započnite čim saznate da se proces usvajanja djeteta bliži kraju, čak i ako to znači da ćete se izdajati 4 mjeseca.
Nema posebnog uputstva ili sheme po kojoj se trebate izdajati, radite to inako kako znate i onoliko često koliko želite.
Ako imate mogućnosti izdajati se dvaput dnevno, učinite to. Ako se pak možete izdajati jednom dnevno a čak šest puta vikendom, učinite tako.
Izdajati se možete i ručno, čak i kada vam električna izdajalica nije pri ruci.
Bez obzira na koju metodu se odlučite, mlijeko iz dojki će doći, ali polako.
Prve kapi mlijeka koje izađu nisu kolostrum koji se producira samo u suradnji sa trudnoćom.
S vremenom ćete producirati sve više i više mlijeka i moći ćete osjetiti promjenu u mliječnim žljezdama , možda će vas bockati ili ćete imati osjetljive grudi.
Mlijeko kod mama koje su rodile sadrži na samom početku malo više laktoze (šećera), masnoće i cinka. Kada dijete manje doji povećava se (umjesto laktoze, masnoće i cinka) količina natriuma(soli), proteina i željeza.
Mlijeko žene koja je usvojila i doji prati istu shemu kao I kod rodilje, samo obrnutim smjerom.
Što je realno za očekivati?
Američko istraživanje iz 1978, na uzorku od 240 mama koje su usvojile bebu je zaključilo da su otprilike dvije trećine njih producirale dovoljnu količinu mlijeka nakon 10-12 tjedana dojenja da bi mogle zadovoljiti 50-75% djetetove potrebe za hranom.
Možda nikada nećete uspjeti producirati dovoljno mlijeka da bi mogli bez nadohrane prehraniti svoju bebu, ali je i to moguće.
Ne dopustite da vas obeshrabri ako izdajanjem izađe samo malo mlijeka iz vaših dojki. Izdajalica ipak nikada ne može izvući istu količinu mlijeka kao beba koja pravilno siše.
Najveći razlog za izdajanjem prije dolaska bebe je pokretanje promjena i proizvodnja mlijeka u grudima. Ako idete na put po dijete, ne zaboravite se i tamo izdajati. Možda će biti malo naporno ali morate nastaviti zbog održavanja laktacije a i da bi izbjegli rizik upale dojki -mastitsa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.