Važan je razgovor sa bebom

0
291

vazan_je_razgovor_sa_bebomZa vašu bebu ste vi kao roditelj najvažniji izvor informacija preko kojeg će vaša beba naučiti o svijetu oko sebe. Svakodnevnom komunikacijom sa vašom bebom putem govora, dodira i pažnje stvara se posebna povezanost, a istovremeno aktivno sudjelujete u unaprjeđivanju bebinog socijalnog, intelektualnog i psihičkog razvoja. Najnovija istraživanja su pokazala da u posljednje vrijeme raste broj djece sa komunikacijskim poteškoćama. Pravi uzrok nije poznat, međutim smatra se da je on kombinacija faktora kao što je povećan broj radnih sati roditelja, više vremena se provodi pred televizorom i kompjuterom, tako da malo vremena ostane za obitelj.
Pokazalo se da 1 od 10 djece u dobi 1-3 godine ima govornu manu, odnosno nemaju komunikacijske sposobnosti primjerene svom uzrastu.
Osim plača, novorođena beba nije u stanju komunicirati verbalno, međutim ipak ima sposobnost da se angažira i da dijeli pažnju. Najbolji način komunikacije sa malom bebom je da je držite na 20-30 cm udaljenosti od vašeg lica i da joj pjevate, pričate, smijete se, mijenjate izraze vašeg lica. Ovaj način komunikacije će pomoći da se beba upozna sa zvucima i sa govorom,  koji će joj pružiti osnovu za daljnji razvoj.


Konstantno pričajte sa svojom bebom jer će te joj na tako pružate dobru osnovu za daljnji govor. Opisujte bebi što trenutno radite, što planirate napraviti jer na taj način ona neprekidno sluša zvuk jezika. Kako vaša beba bude rasla možete početi sa imenovanjem svakog predmeta kada je njihova pažnja usmjerena na njega, a u tome vam može pomoći i obična slikovnica.

 

Sa navršenom godinom dana

Vaša će beba razumjeti većinu riječi koju izgovarate i vjerojatno će imati manje-više uspješne pokušaje pri izgovaranju oko 50-tak riječi. Ohrabrivanje i jezička stimulacija su vrlo važni u ovom razdoblju jer usvojene riječi beba koristi u svojoj igri i polako počinje sa izgovaranjem punih rečenica.
Komunikacija sa vašom bebom može započeti i prije rođenja. Bebine uši su u stanju da reagiraju na zvučne podražaje već u 17. tjednu trudnoće, te se smatra da već u tom razdoblju beba počinje usvajati osnove govora. Istraživanja su pokazala da je fetus u maternici u stanju reagirati na zvučnu stimulaciju kroz pokrete udova. Također se pokazalo da zvuk majčina glasa pomaže u smanjenju stope srčanih problema kod fetusa. Dodatni nalazi pokazuju da bebe pamte zvukove koje čuju dok su u materici, te nakon rođenja pokazuju privrženost prema glasovima svojih roditelja u odnosu na ostale te više reagiraju na pjesme i priče koje su čuli dok su bili u materici. Svaki dan se posvetite svojoj bebi, pružite joj svakodnevno punu pažnju i na taj način ćete stvoriti neraskidivu vezu, a istovremeno vašoj bebi pomažete da razvije vještine koje će joj biti važne do kraja života.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.