Prune Belly sindrom

0
303

Prune_Belly_sindromPrune Belly sindrom označava grupu urodjenih abnormalnosti sa odredjenim karakteristikama, naborana koža zbog nerazvijenosti abdominalnih mišića, nespuštenost testisa i anomalija urinarnog trakta.Uzrok može biti genetska predispozicija ili često se vidja kod blizanaca.
Klinička slika:nakon rodjenja se primećuje neuobičajan izgled abdomena, deformitet ekstremiteta, zgrčeno ili iskrivljeno stopalo, kao i nespuštenost testisa.Poremećaji urinarnog trakta, kao uvećana bešika, bubreg ili ureter.Postoji akumulacija urina i vraćanje urina u bešiku i bubrege.Infekcije urinarnog trakta su česte.Ako je za vreme trudnoće postojao manjak amnionske tečnosti (oligohidramnion).Nastaje problem u razvitku pluća i srca (tetralogija Falott i ventrikularni septalni defekt).
Dijagnoza:prenatalno se već može ustanoviti anomalija urinarnog trakta.Po rodjenju dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, UZ, RTG, Cistouretrograma, analizom krvi.
Lečenje:sprovodi se simptomatska terapija.Hirurškim putem se vrši korigacija abnormalnosti urinarnog trakta i testisa.Daju se antibiotici zbog pervencije infekcije.Prognoza je loša.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.