Obuvanje beba

0
290

obuvanje-bebaPoželjno je da beba bude bosonoga, jer kada počne da hoda svodovi stopala pomalo su joj spušteni
Sve dok ne počne da hoda, bebu ne treba obuvati. Čak i kada prohoda treba je obuvati samo ako ide napolje. Zapravo, u prvoj godini nema potrebe ni za kakvim cipelicama, osim ako kuća i pod nisu previše hladni. Poželjno je da beba bude bosonoga, jer kada počne da hoda svodovi stopala pomalo su joj spušteni. Ukoliko je bosa postepeno podiže svodove i jača skočne zglobove, jer ih energično koristi dok stoji i hoda. Hodanje po neravnoj, ili gruboj podlozi takođe podstiče upotrebu mišića stopala nogu. Poželjno je, zapravo, da dete hoda bosonogo što više, sve dok ne napuni dve, ili tri godine.

Za dete su u početku najbolje cipele sa polumekim đonom, u kojima stopala imaju veću mogućnost da se pokreću. Važno je i da su dovoljno velike da dečji prstići nisu zgrčeni. Mala deca prerastaju obuću obeshrabrujuće brzo, pa bi roditelji trebalo svakih nekoliko nedelja da proveravaju njihovu veličinu. U njima treba da bude dovoljno prostora za prste, budući da se prsti prilikom hodanja pribijaju uz vrh cipele. U vrhu cipele treba da bude slobodnog prostora za širinu palca roditelja.

Poželjno je i da cipele nemaju gladak đon, da dete ne bi naučilo pre da kliže nego da hoda. Jeftine cipele treba da budu imperativ prilikom kupovine, baš zato što ih mališani brzo prerastaju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.