Puzanje bebe

0
315

Puzanje bebePuzanje je deo normalnog razvoja motorike dojenčeta. Ono se razvija nakon što dijete postigne sjedeći stav uz dobre ravnotežne reakcije u tom stavu, u dobi izmedju osmog i desetog mjeseca života.
Dete koje počinje puzati prvo kreće rukom i nogom iste strane, a potom unakrsno. Dobro je da dete puzi zbog razvoja svojih mišića i zglobova, posebno zbog kičme te na taj način postepenog postizanja uspravnog stava.
Pod pravilnim puzanjem podrazumijeva se ravnomjerno opterećivanje ruku i nogu, što znači da pokrete desne ruke prati lijeva noga i obrnuto. Pri tome se dijete opire na ruke s labavo ispruženim prstima uz ravnomjerno kretanje trupom bez zanošenja dok su stopala u osi potkolenice.
Ovo je važno znati kako bismo mogli prepoznati eventualno nepravilno puzanje i istražiti razlog istom, a potom ga odgovarajućim tretmanom, koliko je moguće, ispraviti.
Medjutim, sve bebe ne puze. Smatra se da oko 10 – 13% zdrave dece ne puzi. Ona iz sjedećeg stava promatraju kako se kreću osobe iz njihove okoline. Promatrajući ih u svojim glavicama stvaraju obrasce pokreta, hvataju se za ogradice svojih vrtića i podižu u stojeći stav iz kojeg započinju hodati. Empirijska spoznaja nas, medjutim uči da bebe koje puze kada se jednog dana podignu u stojeći stav i počnu hodati imaju ljepše i sigurnije držanje.
Dobro je da djeca puze prije no što počnu hodati, dobro je da do uspravnog stava dodju postepeno. Stimulirati ih možemo dajući im punu slobodu kretanja na podu, prikladno ih oblačeći tako da se osjećaju udobno. Podloga, medjutim, ne smije biti skliska.
Primjenom medicinske gimnastike može se unaprijediti razvoj zdravog djeteta, a djeteta ometanog u razvoju dovesti do idealnog motornog razvoja, odnosno najviše mogućeg nivoa razvoja, ovisno o problemu djeteta.
Pri razvoju deteta pa tako i puzanja u mnogome pomaže ciljana igra kojom se može potaknuti dijete da puzi i da u tom uživa. Da, svakako je dobro da dete puzi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.