Fontanela na glavi odojčeta

0
300

fontanela-na-glavi-odojcetaKada dobiju prvo dete, roditelje zna da uplaši udubljenje na bebinoj glavi, pa se u panici raspituju šta nije u redu i šta da rade. Fontanele, kako se zovu ova normalna meka udubljenja na glavi novorođenčeta i odojčeta, čine prostor između kostiju lobanje koje još nisu srasle. Široke su i duboke od jednog do dva centimetra.
Fontanela nastaje zato što se tokom trudnoće kosti lobanje razvijaju odvojeno, a ne kao jedna kost. Nalik su slagalici sastavljenoj od nekoliko kostiju koje se vremenom približavaju i spajaju.
– Neke kosti se spajaju pre, a neke nakon rodjenja deteta, čime se omogućava nesmetan rast mozga bebe. Zahvaljujući slobodnim prostorima fontanela, moguć je ubrzan rast mozga, koji se dešava u prvoj godini života. Manja fontanela nalazi se sa zadnje strane glave, počinje da se zatvara već oko drugog meseca i do četvrtog meseca bi trebalo potpuno da nestane zbog fuzije kostiju. Veća je prednja fontanela koja se nalazi s prednje strane glave i koja se zatvara između devetog meseca i druge godine, ali je uobičajeno vreme zatvaranja između 12. i 14. meseca života – objašnjava dr Nevenka Raketić, pedijatar i načelnica Pedijatrijske službe u Domu zdravlja „Jedro“.
U prostoru fontanele bebin mozak nije bez zaštite, jer ga pokriva jaka, fibrozna membrana. Zbog toga je detetova glava otporna na dodir i pritisak. Kosa na tom delu može da se pere i češlja bez opasnosti da će se beba povrediti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.