Laringomalacija

0
323

Laringomalacija11Laringomalacije je po učestalosti na prvom mestu od svih malformacija larinksa. U suštini oboljenja stoji nedovoljna čvrstina (rigidnost) hrskavice koja se nalazi na ulazu u grkljan i slabost (hipotonija) neuromuskulature u predelu gloso – faringo – larinksa. Kod ove malformacije se nalazi uz to izmenjen oblik, veličina i položaj epiglotisa (grkljanski poklopac). Oboljenje je najčešće izolovano ali može biti i udruženo sa drugim malformacijama: mikrognatija, makroglosija, glosoptoza i rascep nepca.
Bolest se manifestuje odmah po rođenju i to inspiracijski larinksnim stridorom različitog intenziteta. Stridor ( hripnja, šištanje) je neprekidan, bez obzira na položaj deteta. Pojačava se pri plaču, a smanjuje pri mirovanju i u snu. Glas je nepromenjen. U težim slučajevima postoji i dispneja (otežano disanje), a izuzetno cijanoza ( modrilo) i respiratorna insuficijencija.
Postavlja se na osnovu inspekcije, orofaringoskopije i direktoskopije larinksa.
Lečenje se sastoji u pravilnoj ishrani i nezi odojčeta. Potrebno je davati dovoljno vitamina C i D i kalcijuma. Izuzetno se kod teških oblika radi traheotomija. Prognoza je dobra. Smetnje sa razvojem larinksa, obično u drugoj ili sa navršenom drugom godinom nestaju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.