Doziranje lekova

0
447

doziranje-lekovaNiko ne voli da se razboli.Ako se beba prehladi čini je nervoznom  „kenjkavom“, šve što je do tada obavljala rutinski hranjenje, spavanje, igranje sada postaje  problem.Naravno bebu treba odvesti na pregled kod pedijatra. Lek koji se prepisuje, mora se dati u odredjenom vremenskom intrevalu u propisanoj dozi, da bi se postiglo željeni efekat.U slučaju pogrešnog davanja može da izazove neželjene efekte.Lekovi se bebi mogu dati da ih popije, putem inhalacije, (udisanje), rektalno, u vidu masti, krema, gela ili spreja, ukapavanjem ili putem injekcija.Odgovarajuću dozu odredjuje lekar prema uzrastu i telesnoj masi deteta.Ovde će biti reči o lekovima koje sami dajete detetu u kućnim uslovima. tu ne spadaju injekcije i infuzije.
*Sirup-često se primenjuje. Daje se kašičicom koja se otkuvava do 6 meseci uzrasta, ili sterilnim špricem.Beba se uzme u naručje, postavi se u polusedeći položaj.Kašičicom  sa lekom pritisnite bebin jezik, podigne se drška na gore, kako bi lek skliznuo u bebina usta.Sterilan špric se može koristiti za doziranje leka, ukoliko u pakovanju ne postoji dozator.Kada u špric uvučete odgovarajuću količinu leka (rastvor, sirup, emulzije) može da se izruči u kašičicu  ili direktno postavite vrh šprica duboko u ugao bebinih usta, polako istiskujući sadržaj.Lek ne treba dati iz flašice, jer tako neće popiti  celu dozu.
*Lekovi u obliku kapi-nikad nemojte da sipate direktno u bebina usta, jer ćete pola prosuti, već na kašičicu i tako stavite bebi u usta na opisan način.Ako se daje npr. jednu kap vitamin D,
nemojte da je stavljate na golu kašičicu, jer će da se zalepi za dno, pa beba neće da proguta skoro ništa.U kašičicu se stavi malo čaja pa odozgo se sipa lek.
*Preparati gvoždja-daju se sa bebi čajem u koji ste kapnuli kap limunovog soka.On pospešuje dejstvo ove vrste lekova.
*Tablete bebi se retko daju, koje ona naravno ne može da proguta.Moraju da se rastvore u kašičici sa malo  vode ili čaja.Ako je tableta tvrda, ostavite da malo odstoji u kašičici  sa tečnošću pa nakon razmekšanja, izgnječite drugom kašičicom i razmutite da se rastvori.
*Kapsule-ukoliko bebi dajete inkapsulirani lek, kapsulu morate otvoriti i sadržaj izručite u kašičicu sa vodom ili čajem. Potom ga izmešajte, kako prah ne bi ostao da pliva na površini i tako dajte da  popije.
*Rektiole-čepići stavljaju se u bebin čmar što dublje.Prvo se skida folija čime je obložen, namaže se vrh čepića sa nekom kremom da se ne ošteti čmar deteta.U slučaju mikroklizme pomoću  namazanom produžetka se gurne u čmar, pritiskom  na tubicu  istisne se sadržaj.Nakon aplikacije leka, gluteusi se drže sastavljeni za malo vreme, da lek ne bi ispao ili iscurio.
*Inhalacija-neki lekovi iz grupe bronhodilatatora (šire disajne puteve) se udišu.Postoji isti lekovi pakovani u pumpicu.Bebe isto mogu koristiti da udišu lek, preko maske inhalatora tako da propisana doza leka od strane pedijatra pomeša se sa fiziološkom rastvorom ili destilovanom vodom i stavi se u komoricu inhalatora.Lek izlazi kroz masku u vidu pare, to beba udiše, i traje od 5-20 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.