Hipogalaktija

0
426

hipogalaktijaHipogalaktija (smanjeno lučenje mleka) je najveća smetnja prirodnoj ishrani.Predstavlja nejveći uzrok pothranjivanja i gladovanja odojčeta.Hipogalaktija može biti primarna kada je lučenje mleka smanjena.Izuzetno retka pojava potpunog odsustva lučenja mleka agalaktija.Mnogo većeg praktičnog značaja je sekundarna hipogalaktija.Dojka po svojoj anatomskoj gradji je sposobna za dovoljno lučenje mleka ali često dolazi do odredjenih poteškoća kao što su:
Loša nega mlečne sekrecije kod porodilja, zbog normalnog razvoja mlečnosti dojke neophodno je da se dojka posle dojenja uredno i što potpunije prazne.
Ako novorodjenče slabo sisa, nevešto, umorno dolazi do zastoja kolostruma i smanjuje lučenje.
Zato treba nakon prve nedelje posle porodjaja kontrolisati merenje posisanog mleka, probni podoj.
U slučaju da novorodjenče slabo prazni dojke neophodno je isprazniti na veštački način manuelno, pumpicom.
Ako je žlezdano tkivo dobro razvijeno još bolji uspeh se može postići pored toga što dete sisa, izvlačiti preostalo mleko.
Do hipogalaktije može da dovede sprečeno normalno pražnjenje dojke to može biti od strane deteta ili majke.Može biti privremena ili trajna.Na odojčetu se vidi  gladovanje koji se ispoljava  u slabijem ili jačem stepenu.
Opis gladnog deteta: San je nemiran, često se budi, jako plače, naročito dugo u večernjim časovima tzv. večernja hipogalaktija.Smiri se za kratko vreme, ako se da malo čaja.Sledeći obrok sisa naglo i puno vazduha proguta, nakon toga se javljaju grčevi, bljuckanje i povraćanje.Ako to stanje duže traje beba počinje da gubi telesnu težinu.Kao znak gladovanja pojavi se i temperatura ispod normalne-hipotermija.
Lečenje hipogalaktije čim se primeti treba pronaći uzrok, omogućiti što bolje pražnjenje dojke i sprečiti zastoj mleka.Bolje pražnjenje dojke se postiže češćim stavljanjem odojčeta na grudi, ili veštačkim pražnjenjem.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.