Refleksna aktivnost kod bebe

0
242

Refleksna aktivnost kod bebeU neurološkom pogledu posebno mesto zauzima refleksna aktivnost.Kod novorodjenčeta može izazvati niz primitivnih refleksa i automatskih reakcija koje su tipični za ovaj uzrast.
Ovi refleksi se javljaju već od 10. nedelje trudnoće  i gube se odredjenim redom do prve godine života.Odraz je nezrelost nervnog sistema, ali tokom sazrevanja zamenjuju položajni refleksima kojima se postiže antigravitaciona stabilnost.
Najpoznatiji primitivni refleksi su:
*refleks traženja usana (rooting) na dodir ugla usana beba okreće glavu na tu stranu i ustima pokušava da dohvati predmet (bradavicu-dojke).
*refleks sisanja već se javlja u 10.nedelji gestacije a gubi se sa 4 meseca.
*refleks gutanja, ako stavite vodu ili mleko u usta, beba će da proguta.Tokom sisanja beba mora da uskladi gutanje i disanje.
*refleks hvatanja-palmarni refleks dlanom i tabanom na gornjem ekstremitetima nestaju izmedju 3-4 meseca dok se na donjem održava do kraja prve godine života.Stavite kažiprst u šakicu ono će refleksno saviti prstiće.
*automatski hod se izaziva naginjanjem deteta koji je u vertikalnom položaju malo napred pri čemu tabanima dodiruje podlogu, napraviće par koraka kao da hoda.
*refleks Babinskog kada se bebina peta pomazi ka prstima na nogama prstići se rašire i podignu a stopala se savija ka unutra.To traje oko dve godine.
*refleks treptanja-kada se duva u lice ili na bljesak svetla se reaguje treptanjem.
*refleks maminog zagrljaja-Moroov refleks to je vrsta reakcija na nagli pokret podloge, na kojoj beba leži  ili prilikom iznenadnim glasnom zvuku i osećaj padanja pruža ruke i noge, širi prste, izvija ledja, zabacuje glavu unazad a potom skupi pesnice na grudi.Traje do šest meseci.
*refleks puzanja-beba se stavi da leži na stomak i podvlači noge pod stomak pravi pokrete puzanja.
*refleks podizanja glavice-uhvati se bebina rukica povlačenjem iz ležećeg u sedeći položaj.
Glavica će pratiti osovinu ledja do odredjene granice, i onda će pasti na grudi.
*asimetrični, tonični refleks vrata kada beba leži na ledjima, glavom okrenutom na stranu sa ispruženim rukama i nogama a vrat je savijen na drugoj strani.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.