Heklane hobotnice-lutke za prevremenu rodjenu decu

0
32

Heklane hobotnice-lutke za prevremenu rodjenu decuPrevremeni porodjaj (preterminski) je dolazak bebe na svet pre navršenih 37 nedelja trudnoće.
Novorodjenče iz preterminskog porodjaja zove se nedonošče ili prematurus.Termin porodjaja je vremenski perod  od navršenih 37 do 42 nedelja gestacije.Nekad se dešava porodjaj pre ovog termina.
Nakon rodjenja prevremeno rodjena beba se smesti u inkubator zbog vitalnih funkcija, žutice zbog nezrelosti jetre i organa za varenje, problem u ishrani za koordiniranje sisanja i gutanja, neurološki problemi, skolonost infekcijama, poremećaj krvnih sudova u oko.
Inkubator je opremljen uredjajom za podešavanje temperature i vlažnost vazduha.Respiratorom (veštačka pluća) i CPAP aparatom (aparat za sleep apneu), sonda za ishrani koji se uvodi kroz nos ili usta u želudac,omogućava normalnu ishranu.Infuzioni sistem, svetlosna terapija, zaštita od infekcije drži sterilno.Pomoću monitora se prate osnovne životne funkcije disanje krvni pritisak, rad srca.U inkubatoru se nalazi sonda i braunila, pa se često dešava da ih beba počupa jer je podseća na pupčanu vrpcu.Ove bebe imaju jedan uslovni refleks to je hvatanje.Nije prijatno ni za bebu a ni za osoblje koji rukuje sa inkubatorom.
Kada beba dobija šarenu heklanu hobotnicu-lutku uhvati se za krak, umiri se i disanje se normalizuje-daje stabilnost.Hobotnice nisu igračke već pomažu bebama da lakše prežive taj tresan period u inkubatoru.
Heklane pamučne lutke prave se od pamučnog konca,antialergijskog silikonskog punjenja.
Ove lutke pomažu malim borcima da prvazidju kritičan period-daje pozitivnu energiju i puno ljubavi.Kada su porasli-zdravi  su dobiju odobrenje od strane neonatologa-pedijatra za odlazak kući.Dobijaju i svoju heklanu lutku, to im je uspomena na svoju prvu životnu borbu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.